Tarina yhden kirnun taustalla

on

Kirnu on varmasti useimmille tuttu esine vanhoista maataloista. Kirnu on kapea ja korkea kimpiastia, jossa kermaa kirnutaan pitkävartista kiekkopäistä mäntää käyttäen voiksi. ”Kirnu on siemenissä”, sanotaan kun voita alkaa näkymään kirnuttaessa.

Meilläkin on useita kirnuja, joista joihinkin kytkeytyy yllättävänkin dramaattisia taustatarinoita.  Tällaisesta esimerkkinä Sahin tragedia.

Kirnu on aikoinaan saatu Teeriniemestä Sahin mökille, jossa sitä käytettiin niin kauan, kunnes Sahilta asutus hävisi. Tämä tapahtui tavallisuudesta poikkeavalla tavalla ja ansaitsee tässä tulla mainituksi. Sahin mökki kuului Teeriniemelle ja siinä asui muuan isäntä. Hänellä oli useita lapsia ja kun hänen vaimonsa kuoli Kajaanissa, jossa hän oli ollut leikkauttamassa kaulassaan ollutta suurta kasvainta, hoitelivat lapset taloutta. Isännän tytär meni naimisiin ja he asettuivat miehensä kanssa asumaan Sahin toisen porstuan päässä olevaan tupaan. Tässä olivat he ehtineet elää jo useita vuosia, vanhan isännän jo sillä välin kuollessa.

Kun vuonna 1931 kulki ukonilma näillä seuduilla, se ei tuntunut erikoisen ankaralta, sade vaan rapisi aika vuolaana ja juuri kovimman sateen aikana nähtiin perheen pikkutyttö kovasti itkien juoksevan koululle. Sisälle tultuaan hän ensi sanoikseen parahti: ”Äiti kuoli!”. Koululta lähdettiin kiiruusti juoksemaan Sahille. Nyt ankarammalta kuulunut ukkonen kuului kaamealta juoksijan korviin ja perillä odotti surkea näky. Salama oli tappanut köyhän perheen viiden lapsen äidin. Ruumis tuntui vielä lämpimältä ja notkealta ja koetettiin antaa hänelle tekohengitystäkin, mutta ruumis rupesi kangistumaan, eikä henki enää palannut. Ainoastaan käsivarressa näkyi pieni musta risku, johon salama varmaan sattui kulkiessaan lakuspäästä ruumiiseen. Emäntä oli nimittäin sulkemassa lakuista, kun salama häneen iski. Hän odotti juuri niinä päivinä kuudetta pienokaistaan ja oli hän jo varannut vaatteita tulokkaalle. Nyt he molemmat siirtyivät pois tästä maailmasta. Tapaus vaikutti kovin järkyttävästi kaikkiin, eikä leskeksi jäänyt isäntä voinut enää joukkoinensa asua Sahilla, jossa kuolema oli siten vieraillut, vaan jo samana iltana siirtyi asumaan veljensä mökille. Sen jälkeen ei kukaan ole Sahilla asunut ja on asunnot hävinnyt.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s