Pakkasen lumooja

on

Erästä juomakippoa luetteloidessamme helteisenä kesäpäivänä, törmäsimme kiehtoviin tarinoihin kipon tekijän, Jooseppi Blomin, tyttären Riikka Blomin elämästä. Riikka syntyi Joosepille ja hänen vaimolleen luultavasti 1800-luvun loppupuolella. Riikka tunnettiin valtaisasta vaatevarastostaan. Hänen aittansa Petsamon Tikkalassa sanotaan olleen kirjaimellisesti täysi. Jos Riikka aittansa vieraille näytti, oli se sangen suuri kunnianosoitus hänen taholtaan.

Aitassa eri vaatelajeille oli varattu omat ortensa. Paitaorsi, jossa oli aluspaitoja ja tavallisia paitoja lähemmäs satakunta. Sukkaorsi, jossa oli kymmeniä sukkapareja somasti mykkänauhalla yhteen sidottuna. Lakanaorrella taasen oli itse tehtyjä lakanoita. Pyyheliinat löytyivät omalta orreltaan samoin kuin koreat huivit. Aitan seinät oli vuorattu alusvaateilla, täkeillä ja nahkasilla. Seinillä oli myös nauloissa vieri vieressä rynkättyjä ja tyköistuvia hameita.

Riikasta löytyy myös seuraavanlainen artikkeli otsikolla Aikojen Takoo – Pakkasen Lumooja: ”Viitisenkymmentä vuotta sitten asui Maaningan Petsamossa emäntä Riikka Blom, jonka keho oli tehty kylmän kestävistä aineista. Neljänkymmenen asteen pakkasessa saattoi Riikka ahertaa ulkotöissä kesävaatteissa ja avojaloin. Paljasjalkaisena hän talvellakin kulki pitkät taipaleet. Tällaisella jalkamatkallaan hän kerran tapasi naapurinsa, joka päätti koetella Riikan pakkasenkestävyyttä ja jututti puheliasta emäntää tuntitolkulla. Riikka seisoi hangessa avojaloin, mutta ei pakkasen viha silloinkaan Riikkaan pystynyt. Hän sanoikin olevansa pakkasen lumooja, kun naapurit ihmettelivät Riikan merkillistä ominaisuutta (O.M. (Tervaslahti))”

Riikan elämää kuvaillaan myös liioitellusti Hellä Railan kirjassa ”Käärmetyttö”.

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s