Maaningalla Suomen ensimmäinen puhelin?

on
IMG_6659
Kuvan puhelin ei liity tapaukseen.

Eräänä keväisenä, hieman sumuisena iltapäivänä Halolan suurmies Hugo Schmidt oli jälleen Englannissa hoitamassa ahvääreitään. Häneen korviinsa oli kantautunut huhuja aivan uudesta tekniikan ihmeestä, puhelimesta, jonka skotlantilais-amerikkalainen professori ja keksijä Alexander Graham Bell oli vasta samaisena vuonna patentoinut. Elettiin vuotta 1876.

Hugo osti laitteet, toi ne mukanaan Maaningalle ja asensi ne Halolan ja Pihtisalmen sahojen välillä. Toista vuotta vehkeet kestivät kunnossa ja sitten kun ne hajosivat, ei kukaan niitä kyennyt korjaamaan ja ne jäivät käytöstä.

Jos Hugon palvelijana näinä aikoina toimineen Albert Immanuel Ingmanin muistiin ja hänen vuonna 1940 Savo-lehdelle tarjoamiin tietoihin on luottaminen ja vuosi tosiaan oli 1876, kyseessä olisi Suomen ensimmäinen puhelin. Virallisen tiedon mukaan ensimmäiset puhelimet rantautuivat Suomeen vasta seuraavana vuonna eli 1877. Uusi ihmelaite levisi kulovalkean tavoin Euroopan maihin loopuvuodesta 1877. Jos Halolan puhelin tosiaan olisi vuodelta 1876, puhuttaisiin kenties jopa Euroopan ensimmäisestä puhelimesta. Aikakaudelle tyypillisesti tarinat puhelimesta ovat sangen utuisia ja todennäköisimmin Ingman on erehtynyt arviossaan vuodella tai parilla. Joka tapauksessa koko puhelinepisodi ilmentää sitä, että maaseudulla elettiin tuolloin tiukasti ajan hermolla.

Maaningan kotiseutumuseon vetonaulaa puhelimesta ei kuitenkaan jäänyt, sillä puhelin on aikojen saatossa jonnekin hävinnyt. Toivoa sopii, että uudet tuulet toisivat vielä puhelimen takaisin kotiin, jossa museokävijät pääsisivät sitä ihastelemaan.

Sitä odotellen…

Lähteet: Maaningan pitäjäkirja (2015), Annan kootut (1999), Maaningan Halola (1997)

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s